‘Bezuinigingen politie brengen veiligheid buurten in gevaar’

SP-Kamerlid Ronald van Raak wil snel een debat met PvdA-minister Ter Horst over de voorgenomen bezuinigingen bij de politie. De regering wil jaarlijks 160 tot 190 miljoen euro en eenmalig nog eens 400 miljoen euro bezuinigen. Zo blijkt uit een nota die gelekt is naar de Volkskrant. De minister geeft toe dat dit ten koste zal gaan van het blauw op straat. De politie kampt nu al met grote tekorten. Er zijn te weinig agenten en verschillende korpsen staan op het randje van faillissement.

Van Raak: “De politie heeft twee problemen: te weinig mensen en te weinig geld. Minister Ter Horst gaat minder agenten aannemen en extra geld bij de politie weghalen. Elke politieagent weet dat dit ten koste zal gaan van de veiligheid in de buurt. Deze bezuinigingen moeten snel van tafel.”

De Nederlandse Politiebond stelde eerder dat de politie ‘nu al draait op crepeersterkte’. Ook onderzoek door Cap Gemini wees op enorme personeelstekorten. De politiekorpsen Friesland, Drenthe, Gelderland-Zuid, Limburg-Noord en Brabant-Noord zijn inmiddels onder curatele gesteld vanwege financiële problemen. In 2011 zou al de helft van de in totaal 25 korpsen geen sluitende begroting hebben. Daar komen nu deze extra bezuinigingen bovenop.

Van Raak: “De politie is geen melkkoe. Ter Horst is de minister voor de politie, maar agenten op de werkvloer merken daar bar weinig van. Zij wil graag daadkrachtig zijn, laat haar dan eens ophouden met bezuinigen en investeren in de mensen die ons land veiliger moeten maken!”

Betrokken SP'ers