‘Beeld doofpot rond Catshuisbrand wordt alleen maar sterker’

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt de eis van de SP om inzage in het onderzoeksrapport van de rijksrecherche naar de Catshuisbrand van 2004. Op aandringen van SP-Kamerlid Paul Ulenbelt zal het parlement de kwestie nog deze week bespreken met minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie.

Het is komende vrijdag precies vijf jaar geleden dat een brand uitbrak in de ambtswoning van de premier en een schilder het leven kostte. De brand ontstond destijds door gebruik van het verboden oplosmiddel thinner. Alleen het schildersbedrijf is vervolgd en in 2006 veroordeeld tot een boete van 15.000 euro. De rechter uitte toen het vermoeden dat ambtenaren moeten hebben geweten van het thinnergebruik. Het gerechtshof in Den Haag vond daar later onvoldoende bewijs voor. Toch bleven er vragen rijzen over de omstandigheden.

“Nog tientallen vragen van de Kamer zijn onbeantwoord,” zegt Ulenbelt. “Het onderzoek zou in de zomer van 2008 klaar zijn. Later werd dat voorjaar 2009. Het onderzoek is nu klaar maar de minister van Justitie wil de resultaten niet aan de kamer sturen. Dat gaat nog weer maanden duren.”

Ulenbelt en een meerderheid van de Kamer nemen daar geen genoegen mee. “Beloofd was dat de onderste steen nu boven zou komen. Het is onbegrijpelijk dat de minister de resultaten van het onderzoek, desnoods vertrouwelijk, niet aan de Kamer wil sturen. Het beeld van een doofpot, dat nu al jaren aan de brand kleeft, wordt alleen maar sterker. Als er niets te verdoezelen is licht je toch de Kamer in?”

Mede namens PvdA, VVD, D66, PVV en GroenLinks vroeg de SP een debat aan over de weigering om het onderzoek aan de Kamer te geven.

Update: Tijdens het debat zegde minister Hirsch Ballin toe dat in de eerste week van juni de Tweede Kamer volledig inzicht zal krijgen. Ook in het procesverbaal en de bijlagen. Dat is ongebruikelijk Ook de tientallen vragen die de SP-fractie de afgelopen jaren heeft gesteld zullen worden beantwoord. Ulenbelt: "Het ziet er naar uit dat de minister het deksel van wat op een doofpot begon te lijken gaat trekken." Verder zei de minister dat er geen verdachte uit het onderzoek naar voren is ge komen, maar dat er wel "vervolgstappen" komen. Welke dat zijn wilde de minister nog niet zeggen.