nieuws

Zapatero: Kosten crisis niet afwentelen op armen en werkende mensen

Premier Zapatero van Spanje roept zijn collega-regeringsleiders op dit keer de kosten van de crisis niet voor rekening van de armen en werkende mensen te brengen. “Laat de rijken die de crisis gemaakt hebben, er ook voor betalen”, vindt hij. “Als we één ding geleerd hebben uit eerdere crisis”, aldus de Spaanse premier, “dan is het dat juist in dit soort tijden we niet moeten bezuinigen op sociale zekerheid en publieke dienstverlening maar er extra in moeten investeren.”

Zapatero deed zijn uitspraken in de parlementaire assemblee van de Raad van Europa in Straatsburg. Hij werd daar door SP-senator Tiny Kox, fractievoorzitter van Europees Verenigd Links in de Assemblee, uitgenodigd om van zijn aanwezigheid gebruik te maken om, aan de vooravond van de eerste mei, zijn visie op de crisis te geven. Kox stelde Zapatero voor om alle politici van Europa op te roepen het marktfundamentalisme en het neoliberalisme vaarwel te zeggen en vanaf nu in te zetten op meer democratische en socialistische oplossingen voor de problemen van vandaag en de samenleving van morgen.

Kox hield de Spaanse premier voor dat op de eerste mei in Spanje en heel veel andere landen socialisten en vakbonden de werkers van alle landen zullen oproepen om zich te verenigen in het gevecht voor betere omstandigheden dan het neoliberale kapitalisme hen kan bieden. Zapatero kondigde daarop aan dat hij met graagte voorop zal lopen in de demonstraties in zijn land, omdat het voor hem vaststaat dat de werkende bevolking een hoofdrol zal moeten spelen om te voorkomen dat de armen de rekening van de crisis moeten betalen. Hij haalde scherp uit naar rechtse criticasters: “Ik heb geen boodschap aan diegenen die eisen dat ik ga bezuinigen op sociale zekerheid en publieke dienstverlening maar ondertussen wel op mijn deur kloppen om geld voor hun bedrijven die door hun gedrag in de problemen zijn geraakt.” Hij liet de parlementariërs van de 47 landen in de Straatsburgse assemblee weten dat zijn regering de toezegging doet om niet te bezuinigen op de sociale zekerheid. Ook kondigde hij extra investeringen aan, vanwege het feit dat de private sector het op dit moment laat liggen. Zapatero riep andere regeringsleiders op het Spaanse voorbeeld te volgen.

Kox is buitengewoon ingenomen met de reactie van Zapatero op zijn oproep: “Hier sprak een regeringsleider die kennelijk geleerd heeft van het verleden en niet terugvalt in oude oplossingen in crisistijd. Ik ben het erg met hem eens dat we alles op alles moeten zetten dat de uiteindelijke winnaars van deze crisis niet de rijken zijn die de crisis gemaakt hebben maar de gewone mensen, die voorheen altijd de crisis betaalden. Ik adviseer premier Balkenende en minister Bos om snel kennis te nemen van Zapatero's voorstellen om de crisis te overwinnen. Dat kan wellicht helpen om ook in Nederland niet met oude antwoorden op hedendaagse problemen aan te komen. Een aantal recente maatregelen in Nederland, zoals het afschaffen van de bijstand voor mensen onder de 27, wijst erop dat de Nederlandse regering nog erg ver af staat van de analyse van premier Zapatero. En dus nog steeds ertoe neigt om de rekening van de crisis te leggen bij diegenen die niets met het ontstaan ervan van doen hebben. Een hele foute aanpak, zoals ook Zapatero ons in zijn gloedvolle betoog voorhield. Ik heb hem na afloop dan ook van harte gecomplimenteerd en gezegd dat ik de boodschap zal overbrengen!”