nieuws

‘Verhoren verstandelijk gehandicapten beter door externe deskundigen’

Verstandelijk gehandicapten moeten worden verhoord door orthopedagogen en psychologen, niet door politierechercheurs. Dat bepleit Jan de Wit in een debat met de minister van Justitie, die juist wil dat deze verhoren worden afgenomen door politierechercheurs. “Het verhoren van zogeheten kwetsbare personen kan makkelijk tot misverstanden leiden," stelt De Wit. "Om de waarheid boven tafel te krijgen moet het verhoor plaatsvinden door iemand die specifieke vaardigheden heeft om te communiceren met verstandelijk gehandicapten. We hebben daar een aantal hele goede deskundigen voor in Nederland. Dat moeten we koesteren, niet afschaffen.”

Ruim een jaar geleden was in het actualiteitenprogramma Netwerk te zien hoe een man die een aantal hersenbloedingen had gehad werd verhoord door de politie. Dit leverde schokkende beelden op. Jan de Wit: “Het was duidelijk dat deze man helemaal niet in staat was om te worden verhoord. De waarde van een dergelijk verhoor is natuurlijk nihil als duidelijk is dat degene bij wie het verhoor wordt afgenomen niet weet waar het over gaat. Uiteindelijk gaat het toch om de waarheidsvinding. We moeten hierin dus heel zorgvuldig te werk gaan, maar dat gebeurt nu niet.”

Minister van Justitie Hirsch Ballin vindt namelijk dat kwetsbare personen, zoals verstandelijk gehandicapten, gewoon verhoord kunnen worden door rechercheurs. De externe deskundigen die tot nu toe de verhoren afnamen zijn aan de kant gezet. Een slechte zaak, volgens Jan de Wit: “Sinds de Schiedammer Parkmoord is er meer aandacht voor de kwaliteit van de politieverhoren. Dat is terecht, verhoren leveren vaak cruciale informatie op in een strafzaak. De kwaliteit van een verhoor moet optimaal zijn, dus moet degene die het beste contact kan maken met een verstandelijk gehandicapte het politieverhoor afnemen. Dat zijn op dit moment de externe deskundigen die hier ruime ervaring mee hebben. Omwille van de waarheidsvinding!”