nieuws

Van Raak: ‘Geen kwijtschelding schulden van Nederlandse Antillen’

Ronald van Raak blijft erbij dat de Nederlandse Antillen een belastingparadijs zijn. Daarom kunnen de schulden die de eilanden hebben wat hem betreft niet kwijtgescholden worden. Dit stelt het SP-Kamerlid in reactie op het bericht dat de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vindt dat de Nederlandse Antillen geen belastingparadijs meer zijn. Van Raak: “Volgens de OESO is alles op de Antillen ineens koek en ei omdat er wordt meegewerkt aan verzoeken om informatie. Ondertussen gaat het omzeilen van belastingen via de Antillen gewoon door.”

Onlangs maakt de OESO bekend dat erkende belastingparadijzen als de Nederlandse Antillen, net als de Maagdeneilanden, Barbuda, de Kaaimaneilanden en Dominica van een "zwarte" op een "grijze" lijst worden gezet. De OESO doet dit omdat de landen meewerken aan verzoeken om informatie van belastinginspecties uit andere landen. Van Raak: “Volgens Tax Research UK is dit echter een wassen neus, omdat de boeken niet daadwerkelijk open hoeven en de belastingvrijstelling niet wordt aangepakt. Op de speciale economische zones in de Nederlandse Antillen wordt nog steeds geen of nauwelijks belasting betaald.”

De SP blijft daarom weigeren om mee te werken aan verdere schuldkwijtschelding voor de Antillen. Van Raak: “Wat ons betreft kunnen schulden alleen worden kwijtgescholden als de eilanden fatsoenlijk belastingen gaan heffen en een einde maken aan de belastingvrijstelling in de speciale economische zones.”

Staatssecretaris Bijleveld van Koninkrijksrelaties weigert echter tot nu toe de speciale economische zones onderwerp te maken van de onderhandelingen. Van Raak: “Als de staatssecretaris zich star blijft opstellen en niets wil doen om het taboe op belasting betalen te doorbreken, kan de SP niet anders dan "nee" zeggen.”

Betrokken SP'ers