SP dient wetsvoorstel in voor sollicitatieplicht werkloze politici

De SP komt volgende week met een initiatiefwetsvoorstel om een sollicitatieplicht in te voeren voor werkloze politici. Op dit moment kunnen die zes jaar wachtgeld ontvangen en hoeven zij niet te solliciteren.

Tweede Kamerlid Ronald van Raak: "Politici zijn de afgelopen jaren steeds strenger geworden voor mensen die werkloos worden, maar hebben voor zichzelf riante regelingen bedacht. Wie streng is voor anderen, moet ook streng durven zijn voor zichzelf. Door dit voorstel worden de werkloosheidsregels voor oud-politici zo veel mogelijk in lijn gebracht met mensen die recht hebben op een werkloosheidsuitkering."

In het voorstel van Van Raak moeten werkloze politici voortaan tot hun pensioen solliciteren. Evenals andere werklozen moeten zij ook passende arbeid accepteren, en worden ze gekort op hun wachtgeld als zij er niet aan voldoen. Als ze een nieuwe baan hebben stopt ook het wachtgeld. Dat maakt een einde aan de situatie dat politici een aanvulling krijgen als zij in een nieuwe baan minder gaan verdienen.

Dit wetsvoorstel is een uitwerking van de motie Jan Marijnissen van 18 september 2003, waarin de Tweede Kamer vroeg om een sollicitatieplicht. Een voorstel van de regering voor invoering van een sollicitatieplicht is op 17 februari 2009 ingetrokken. In het voorstel van de regering gold de sollicitatieplicht tot 57,5 jaar, hoefden politici die tien jaar in ambt waren na hun 55e niet te solliciteren en waren politici ook het eerste half jaar vrijgesteld van sollicitatie.

Betrokken SP'ers