nieuws

Schaf leenbijstand voor mensen met een laag inkomen af

"Via de leenbijstand worden mensen die geen cent kunnen missen in de schulden gestort. Schulden is voor deze mensen geen oplossing, maar een nieuw probleem," aldus SP-kamerlid Karabulut. Uit een inventarisatie van de SP blijkt dat 61 van de 75 gemeenten mensen naar een leen- of kredietbank sturen als zij een wasmachine of koelkast moeten kopen. In plaats van bijzondere bijstand te krijgen, moeten ze het aankoopbedrag lenen, ook wel leenbijstand genoemd. Dit terwijl er bij de gemeenten geld overblijft om hen deze noodzakelijke aanschaf te vergoeden via de bijzondere bijstand.

Uit een belronde onder tien gemeenten blijkt dat in 2008 in de Drechtsteden, de Bollenstreek en in Almelo bij elkaar voor ruim 2 miljoen euro aan leningen is verstrekt aan mensen die geen cent te makken hebben. Karabulut: "De bijzondere bijstand is expliciet voor mensen die leven op een absoluut minimum. Die kunnen niet sparen voor dure noodzakelijke spullen als een wasmachine. Hen een lening verstrekken voor deze goederen is hen nog dieper in de schulden steken. Daarmee los je de armoede niet op."

Karabulut vindt het onacceptabel dat er bij de gemeenten geld overblijft op de budgetten voor bijzondere bijstand, terwijl diezelfde gemeenten mensen via de leenbijstand schulden laat maken. De SP zal staatssecretaris Klijnsma donderdag oproepen om de kabinetsbelofte in te lossen. Leenbijstand voor duurzame gebruiksgoederen aan mensen met een laag inkomen moet worden afgeschaft. Bijzondere bijstand moet in deze gevallen gewoon als gift worden verstrekt. Karabulut: "We hebben het hier over mensen die al jarenlang echt elk dubbeltje moeten omdraaien. Als zij een kapotte wasmachine krijgen, dan is daar simpelweg geen geld voor."

Betrokken SP'ers