nieuws

Postbodes zijn strijdbaar, CNV verwerpt CAO-voorstel

De postbodes van vakbond CNV hebben vandaag laten weten niks te zien in loonsverlaging en hebben het CAO-voorstel voor TNT weggestemd. In de komende weken stemmen ook de andere bonden over het voorstel. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen noemt de daad van de postmensen dapper: “De postbodes hebben laten zien niet te buigen voor intimidatie en dreigementen van de baas. Ze hebben hun nek uitgestoken door zelf na te denken en tegen dit voorstel te stemmen”. 

Afgelopen woensdag debatteerde de Tweede Kamer over het dreigement van TNT om werk uit te besteden, wanneer de postbodes het CAO-voorstel zouden verwerpen. Gesthuizen zette toen de nadelen voor de postbodes op een rijtje: een forse achteruitgang in loon, het uitkleden van secondaire arbeidsvoorwaarden en het dreigement om er 10.000 mensen uit te gooien, wanneer mensen tegen zouden stemmen. “Maar de postbodes weten wel beter, die laten zich niet langer chanteren”, aldus Gesthuizen, die tijdens het debat voorstelde zo snel mogelijk het minimumloon ook te betalen aan bezorgers van de nieuwe postbedrijven. “Dan haal je namelijk ook de angel uit dit conflict. Als de bezorgers tenminste het minimumloon betaald krijgen wordt de concurrentie op loon in ieder geval minder erg. Logisch dat er bij TNT dan ook meer ruimte ontstaat.”

Wanneer volgende week ook de postbodes die lid zijn van één van de andere bonden het voorstel verwerpen, dan zullen de vakbonden weer om tafel moeten met TNT om tot een nieuw voorstel te komen.

Betrokken SP'ers