Onafhankelijk welstandadvies blijft behouden

De gemeentelijke welstandscommissies die advies geven over het ruimtelijk aanzien van een stad of wijk, blijven bestaan. SP-Tweede Kamerlid Hans van Leeuwen vindt hierin steun in de Tweede Kamer. Van Leeuwen. “Door het onafhankelijk welstandsadvies af te schaffen los je niets op, maar verplaats je de discussie over mooi of lelijk naar de gemeenteraad en de ambtenaren. Er is een betere oplossing en dat is de welstandcommissies omvormen tot commissies stedelijke kwaliteit die minder op detail letten, maar wel eerder betrokken worden bij belangrijke stedenbouwkundige en architectonische ontwikkelingen.”

Minister Van der Laan wilde het eeuwige dilemma tussen bemoeizucht en bescherming van een stadsaanzicht oplossen door - onder het motto van deregulering en tijdswinst - het verplichte onafhankelijke welstandsadvies bij de vuilnisbak te zetten. Niet de juiste weg volgens van Leeuwen. Het Kamerlid snapt dat de welstandcommissie soms bemoeizuchtig aandoet, wanneer iemand iets aan de buitenkant van zijn of haar huis wil veranderen, en erkent dat de kwaliteit van de welstandcommissies – gezien de aanblik van mening verwoest stadscentrum – nog wel eens te wensen overlaat. Daartegen over stelt hij dat de mooiste plekjes in onze steden niet uit de lucht komen vallen maar onder toezicht en op advies van deskundigen tot stand zijn gekomen. Van Leeuwen: “Iedereen vindt dat 'de buurman' niet zomaar alles aan zijn gevel mag vertimmeren, maar als ambtenaren dat zelf moeten gaan uitmaken wordt het allemaal een stuk tijdrovender, ingewikkelder en bovendien gevoelig voor druk van lobbyisten en projectontwikkelaars”.

Volgens het Kamerlid is het beter om de plaatselijke welstandcommissies om te vormen tot commissies stedelijke kwaliteit, die zich niet meer tot in detail met allerlei kleine verbouwingen bemoeien maar in een vroegtijdig stadium adviseren over belangrijke stedenbouwkundige en architectonische ontwikkelingen. Van Leeuwen: “In Apeldoorn en Oss zijn daar al goede ervaringen mee opgedaan. In openbare bijeenkomsten worden plannen door deskundigen en burgers besproken en indien te licht bevonden moet de architect die aanpassen. In plaats van hinderlijke bemoeials zijn die commissies bondgenoot in de strijd voor een mooiere stad en daar heeft iedereen baat bij.”

Het kabinet gaat nu inzetten op modernisering van de welstandcommissies.