nieuws

‘Laag inkomen en onzekerheid helpt jonggehandicapten niet aan werk’

“Jonggehandicapten die kunnen werken, willen ook werken. In plaats van een bikkelharde wet moet Minister Donner zorgen dat jonggehandicapten aan het werk komen” aldus SP-Kamerlid Paul Ulenbelt. Met de nieuwe Wajong, de uitkering voor jonggehandicapten, kunnen jonggehandicapten 9 jaar onder het minimumloon werken, gaan jonggehandicapten die studeren er 300 tot 600 euro per maand op achteruit en krijgen werkgevers geen plicht om jonggehandicapten een plek te bieden.

De SP reageerde tijdens het Kamerdebat over de voorstellen van minister Donner (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) fel vanwege het ontbreken van maatregelen om werkgevers plek te laten maken voor jonggehandicapten. Ulenbelt betoogde dat het invoeren van quota voor midden en grote bedrijven de enige weg is om de jongeren een kans te geven. “Het moet normaal worden om jonggehandicapten aan te nemen. In Duitsland en Oostenrijk werk dat. Bedrijven die deze mensen niet in dienst willen nemen, betalen daarvoor een compensatie waarmee aangepast werk wordt gecreëerd.”

In de ogen van de SP leveren de plannen geen bijdrage aan de verbetering van de positie van jonggehandicapten. De verantwoordelijkheid en de financiële lasten worden met de nieuwe Wajong eenzijdig bij de gehandicapten en hun ouders gelegd. Ulenbelt: “Om de wet enigszins te verbeteren heb ik veel voorstellen gedaan. Onder andere voor toegang tot de sociale werkplaats, het minimumloon voor jonggehandicapten die werken, een loonaanvulling tot 120% van het minimumloon en voor het behoud van de volledige Wajong uitkering tijdens de studie. Al deze voorstellen zijn verworpen en daardoor is de nieuwe Wajong een enorme verslechtering."

“De Wajong-uitkering moet een financiële basis zijn waarop altijd kan worden teruggevallen. De zekerheid van een inkomen boven het armoedeniveau zorgt er juist voor dat jonggehandicapten het risico van betaalde of vrijwillige arbeid durven nemen. We moeten investeren in deze jongeren, niet op hen bezuinigen” aldus Ulenbelt.

Betrokken SP'ers