nieuws

Karabulut blijft bij geheel verbod op leenreclames

SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil in tegenstelling tot PvdA en CDA een geheel verbod op leenreclames op televisie. Donderdag dienden deze partijen een initiatiefwet in om leenreclames op televisie te verbieden van zes uur ’s ochtends tot negen uur ‘s avonds. Karabulut: “Een goed begin, maar helaas half werk. Mensen kijken na negen uur ’s avonds natuurlijk ook nog gewoon TV. Daarom zal de SP blijven pleiten voor een algeheel verbod.”

De SP strijdt al jaren voor een verbod op TV-reclames die leningen aanprijzen. Oud SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen ontlokte Maxime Verhagen (CDA) en Wouter Bos (PvdA) tijdens een verkiezingsdebat in 2006 de belofte om de leenreclames te verbieden. Die belofte werd na de verkiezingen al weer snel gebroken. Karabulut: “Ook nu is het weer half werk, wij gaan alles op alles zetten om echt een einde te maken aan deze leenpropaganda.”

Luister naar het fragment tijdens het verkiezingsdebat

Volgens CDA en PvdA ligt Europa dwars bij een algeheel verbod. Het zou in strijd zijn met de vrijheid van meningsuiting. Karabulut: “Daar geloof ik niks van. Europa verbiedt niks en beschermt onze consumenten niet tegen valse reclames. Een verbod op leenreclames heeft niets te maken met het inperken van vrijheid van meningsuiting maar alles met het beschermen van mensen tegen misleiding. We laten het toch niet gebeuren dat omdat Europa dat wil we op televisie worden gebombardeerd met reclame voor het jezelf vooral in de schulden storten?”

De SP verwacht dat de bedrijven achter de reclames de televisiekijkers na negen uur ’s avonds zullen gaan bombarderen met commercials over leningen. Karabulut: “Mensen hebben een eigen verantwoordelijkheid, maar de indringende reclames zijn irritant, misleidend en brengen mensen onnodig in de verleiding. Reclames om jezelf in de schulden te storten moeten helemaal van de buis.”