Kamer steunt SP-voorstel aanpakken overlastgevers

Mensen die op straat voor forse overlast zorgen, kunnen vanaf nu beter worden aangepakt. De Tweede Kamer steunde een voorstel daartoe van SP-Kamerlid Jan de Wit. Het voorstel van de regering om alleen de mogelijkheden te verruimen mensen die 'groepsgewijs' de openbare orde verstoren, ging de justitiewoordvoerder niet ver genoeg. De Wit: "Niet alleen groepen mensen veroorzaken overlast, dat doen mensen soms in hun eentje. Het is een vreemd onderscheid dat je individuen niet met deze nieuwe wet aan zou kunnen pakken. Gelukkig hebben we dat onderscheid ongedaan gemaakt."

Het wetsvoorstel van het kabinet geeft burgemeesters de bevoegdheid om aan notoire overlastgevers een gebiedsverbod, meldplicht of samenscholingsverbod op te leggen. De SP steunt het voorstel omdat het een effectievere aanpak mogelijk maakt van overlastgevers, zonder dat iedereen in de buurt hiervan de dupe wordt.

Buurten hebben recht op rust, vindt de Wit: "Het is goed dat er meer mogelijkheden komen om overlast aan te pakken. Maar er zat wat mij betreft een lacune in de nieuwe wet. Een gebiedsverbod moet je niet enkel aan iemand kunnen opleggen die in een groep overlast veroorzaakt, maar ook aan de eenzame dealer die een buurt een heel onveilig gevoel kan geven. Dat hebben we dus veranderd."