Kamer gaat kredietcrisis onderzoeken

Er komt een uitgebreid parlementair onderzoek naar de oorzaken van de kredietcrisis en het overheidsingrijpen dat hierop volgde. Dan gaat het bijvoorbeeld over de redding van Fortis Bank Nederland en ABN Amro. De SP pleitte al een tijd voor een onderzoek, maar het duurde even voor ook de coalitiepartijen over de brug kwamen. Agnes Kant legt uit waarom dit onderzoek belangrijk is.

Waarom pleit de SP voor een onderzoek? “De huidige kredietcrisis is één van de grootste uit de recente geschiedenis en raakt ons allemaal. We moeten lessen trekken en kijken of de crisis op de juiste manier is aangepakt. Dat moet je op krachtige wijze doen.”

Weten we niet wat er mis is gegaan? “Sommige partijen denken dat het een uitvoeringsfout is, terwijl wij ervan overtuigd zijn dat de crisis een gevolg is van een systeem dat niet deugt. Er zijn mensen die eigenlijk alleen maar naar Amerika wijzen als veroorzaker van het probleem, terwijl anderen stellen dat in Europa net zoveel schuld ligt. De ongekende omvang van de kredietcrisis roept heel veel vragen op. Hoe heeft het zover kunnen komen? Wat is de ontstaansgeschiedenis en het Nederlandse aandeel daarin? Was het toezicht in Nederland op orde? Bestrijden de autoriteiten de crisis op de juiste manier? Heeft de staat juist geopereerd ten aanzien van ABN Amro? Was het parlement in staat om voldoende controle uit te oefenen? Welke maatregelen moeten we nemen om ons financiële stelsel beter te laten functioneren en de kans op herhaling te minimaliseren? Het is daarom erg waardevol om een feitelijk onderzoek te houden.”

Is zo’n onderzoek geen tijdverspilling, of iets voor geschiedschrijvers? “Bij grote gebeurtenissen is het belangrijk dat de volksvertegenwoordiging tijd neemt om te beschouwen wat er is gebeurd, en vooral ook wat de rol van de politiek is geweest. Stond die passief aan de zijlijn, is die mede veroorzaker? En vooral: welke mogelijkheden zijn er om een volgende crisis te voorkomen? En terwijl de commissie dit onderzoekt, gaan de overige 140 Kamerleden gewoon door met hun dagelijkse werk. ”

En de SP wil de voorzitter van de commissie leveren? “Alle andere grote partijen zijn de afgelopen jaren aan de beurt geweest, dus zou het volkomen logisch zijn als wij dit keer deze verantwoordelijkheid krijgen. We zijn de grootste oppositiefractie, de derde partij van het land en we hebben genoeg capabele mensen. In kan geen goede reden bedenken voor de andere partijen om moeilijk te doen.”