nieuws

Gesthuizen overtuigt Kamer van belang aanpak telecom-piraten

De Consumentenautoriteit, die in de gaten moet houden of bedrijven de rechten van consumenten niet schenden, mag in de toekomst bedrijven die ervan verdacht worden de wet te overtreden direct strengere regels opleggen en ook boetes aan hen uitdelen. De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met voorstellen van SP Kamerlid Sharon Gesthuizen daartoe. “Eindelijk krijgt de consument zijn recht. Het is afgelopen met bedrijven als Pretium die denken dat ze ongestraft mensen contracten kunnen aansmeren.”

Verschillende bedrijven in de telecombranche en op de energiemarkt verkopen hun producten op bijzonder agressieve wijze. Vooral oudere mensen worden op intimiderende wijze benaderd en overbluft tijdens het telefoongesprek. Achteraf blijken ze een contract te hebben getekend dat ze niet willen en waar ze nauwelijks meer vanaf kunnen komen. Door de voorstellen van de SP die vandaag zijn aangenomen mag de consumentenautoriteit een verdacht bedrijf al ‘onder curatele’ stellen tijdens het onderzoek. Zoiets kan bijvoorbeeld gebeuren met een voorlopige last onder dwangsom. Dan komt er dus direct een einde aan de zaken waarbij consumenten de dupe worden van piraten in de markt.

Pretium Het bedrijf Pretium dat via telemarketing contracten verkocht spande de kroon met hun verkooppraktijken. Ondanks stapels met klachten, uitspraken van geschillencommissies en vele berichten in de media over de schandelijke gang van zaken was het voor het bedrijf mogelijk om de praktijken gewoon voort te zetten. Het onderzoek dat door de consumentenautoriteit werd uitgevoerd duurde lang en de uitspraak werd maanden tegengehouden. Intussen werden steeds meer mensen het slachtoffer – de zaak sleepte daardoor jaren voort. Gesthuizen: “De SP ontving steeds meer mailtjes van mensen die aan een contract vast zaten waar ze nooit om hadden gevraagd. Het opzeggen van de contracten werd onmogelijk gemaakt. Sommige mensen werden door Pretium zelfs voor het gerecht gesleept. Dat heeft niets meer met verkopen te maken, dat is crimineel gedrag, en daar gaan we een einde aan maken.”