nieuws

Essent-top kiest voor bangmakerij om eigen hachje te redden

Essent probeert met bangmakerij volksvertegenwoordigers op het verkeerde been te zetten. Dit zegt SP-Kamerlid Paulus Jansen in reactie op een persbericht dat Essent maandag uit liet gaan. Essent reageert hiermee op het besluit van de Provinciale Staten van Noord-Brabant om het energiebedrijf niet te verkopen. Jansen: “Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Maar zoveel slagen in de lucht in één persbericht is de leiding van het grootste Nederlandse energiebedrijf onwaardig.”

Jansen onderstreept dat de praktijk uitwijst dat Essent helemaal niet te klein is om te overleven. Uit onderzoek naar de energiesector in Engeland en de Verenigde Staten blijkt namelijk dat energiebedrijven met de grootte van Essent exact de juiste schaal hebben. Jansen: “Essent-topman Boersma kan zijn energie beter steken in contacten leggen met de andere publieke energiebedrijven Nuon, Delta en Eneco. Als de vier publieke energiebedrijven geen dure reclamecampagnes voeren om bij elkaar klanten weg te kapen en gaan samenwerken bij de inkoop van fossiele brandstoffen, hebben de Nederlandse klanten straks in iedere regio de keuze tussen een degelijk en betaalbaar publiek energiebedrijf.”

Jansen bestrijdt verder dat het alleen verder gaan van Essent zou leiden tot minder investeringen. “Essent heeft in de afgelopen jaren miljarden euro’s aan dividend uitgekeerd aan gemeenten en provincies. Van dit dividend kan Essent minstens één elektriciteitscentrale per jaar bouwen.”

De SP voert al enkele maanden actie tegen de verkoop van de publieke energiebedrijven. Via www.zezijnnuts.nl protesteerden al bijna 40.000 mensen tegen de dreigende verkoop van Essent, Nuon en Eneco.

Betrokken SP'ers