Cramer verspilt miljoenen aan Europees speeltje

Minister Cramer maakt zich over de verkeerde dingen druk. SP Tweede Kamerlid Hans van Leeuwen vindt dat ze zich niet te veel moet inspannen voor het Europees ICT-programma INSPIRE. Het programma kost 20 tot 50 miljoen en voegt niets toe. De bedoeling van INSPIRE is om alle digitale informatie over ruimtelijke ordening en milieu in een Europees netwerk te koppelen. 'Ik zie totaal het nut er van niet in', zegt van Leeuwen. ' Het is weer zo'n peperduur Europees speeltje waarmee Brussel weer iets meer invloed op onze ruimtelijke ordening probeert te krijgen. Daar moeten we niet aan mee doen'.

Minister Cramer kon vanochtend in de Tweede Kamer ook niet precies aangeven wat het programma uiteindelijk exact gaat kosten en al helemaal niet wat het ons oplevert. Er is namelijk nog weinig bekend over de eisen die Europa stelt aan de aangeleverde informatie. Om alle gegevens overal in Europees te harmoniseren moeten er afspraken gemaakt worden over gebruikte schaal, symbolen en definitie. Daar zit nu nog veel verschil in per land. Harmoniseren betekent per definitie dat er veel aan onze informatie geschaafd moet gaan worden. 'Dat kost dus straks nog meer tijd en geld' ,Van Leeuwen: 'Waarom zouden we al die moeite doen. Wat heeft iemand van Terschelling nou aan informatie over het bestemmingsplan van pakweg Thessaloniki in Griekenland; helemaal niets'.

'De minister kan die miljoenen beter steken in de informatievoorziening in Nederland; 50% van de bestemmingsplannen is verouderd en deugt niet meer. Zet daar eerst maar eens op in'.