'Brussel moet zich niet bemoeien met werkproject ex-gedetineerden'

De lijsttrekker van de SP bij de Europese verkiezingen, Dennis de Jong, vindt het onvoorstelbaar dat Europese regels een sociaal project voor ex-gedetineerden om zeep helpen. De Jong: "Veel te veel ex-gedetineerden gaan opnieuw in de fout na vrijlating. Dat kunnen we tegengaan door het bieden van een zinvolle daginvulling, waarbij ze ook een eigen inkomen bij elkaar kunnen verdienen. Door bemoeienis vanuit Brussel wordt dit onmogelijk gemaakt."

Het AD bericht donderdag dat 110 ex-gedetineerden in Amsterdam hun baan dreigen te verliezen. Door de Europese aanbestedingsregels moet hun werk in een fietsenstalling Europees worden aanbesteed, zodat particuliere bedrijven in de race zijn om hun werk over te nemen. De Jong: "Een werkproject dat mensen die net uit de gevangenis komen aan het werk zet, is een schoolvoorbeeld van hoe het wel moet. Dankzij de Europese markt en de concurrentiedrift wordt dat om zeep geholpen. Belachelijk."

De Jong vindt dat andere gemeenten een voorbeeld zouden moeten nemen aan de gemeente Amsterdam. "Dit werkproject biedt ex-gedetineerden een houvast in de risicovolle tijd net na de gevangenisstraf. Daar moet Neelie Kroes van afblijven."

Betrokken SP'ers