nieuws

Afschaffen bijstand helpt jongeren de goot in

De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben vandaag ingestemd met het afschaffen van de bijstand voor jongeren onder de 27 jaar. Hiermee helpt dit kabinet de jongeren van de regen in de drup volgens SP-Kamerlid Sadet Karabulut. “Jongeren hebben behoefte aan een baan of een opleiding, maar krijgen bij hun zoektocht soms onvoldoende ondersteuning van gemeenten. Dat zou het kabinet moeten aanpakken in plaats van een fundamenteel sociaal vangnet - het grondrecht op inkomen voor jongeren - zomaar te schrappen en een ordinaire bezuiniging door te voeren in crisistijd.”

Met de wet WIJ komen werkloze jongeren in het vervolg alleen in aanmerking voor een uitkering als ze een aanbod van de gemeente voor werk of scholing accepteren. Doen ze dat niet, dan kunnen ze fluiten naar hun centen. Door de crisis verliezen steeds meer jongeren hun baan en inkomen. Momenteel zijn 85.000 jongeren werkzoekend, er wordt een tekort van 150.000 stageplaatsen voorspeld en willen 40.000 jongeren langer op school blijven. Karabulut: “In plaats van investeren in jongeren komt het kabinet met een flutwet die neerkomt op een ordinaire bezuiniging over de ruggen van jongeren. Bovendien regelt dit wetsvoorstel niets nieuws. Alles wat gemeenten met deze wet moeten regelen, namelijk het aanbieden van een baan of stageplaats aan jongeren, moet al volgens de huidige wet Werk en Bijstand. Enkel nu wordt het makkelijker om jongeren met problemen van hun inkomen te beroven.”

Wat de SP betreft horen jongeren niet in de bijstand. Maar met deze kortzichtige wet gaat de coalitie volgens Karabulut voorbij aan al die jongeren voor wie werken of naar school gaan niet kan, omdat zij grote problemen hebben zoals zwerven, psychische- of fysieke beperkingen. Dit voorstel helpt deze groep jongeren alleen maar de goot in.

Karabulut pleitte voor een werkleerplicht voor jongeren tot 23 jaar, waarbij het recht op bijstand blijft bestaan. Volgens haar is het belangrijk dat jongeren een goede opleiding genieten en/of werken. Jongeren moeten een vaste begeleider krijgen waarmee gezamenlijke afspraken worden gemaakt over de te volgen opleiding, baan of een combinatie van beide. “Het kabinet moet serieus aan de slag met de jeugdwerkloosheid. Een plan om jongeren, die hun inkomen en baan hebben verloren door de crisis, is op korte termijn broodnodig,” aldus Karabulut.