Actie werkt: Ontpoldering van de Hedwigepolder van de baan

Minister Verburg en het kabinet zijn gezwicht voor de druk uit zowel de Zeeuwse bevolking als uit het parlement om niet over te gaan tot ontpoldering van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. "Een prachtige overwinning, die weer eens aantoont dat als je blijft actievoeren en druk uitoefenen, je zelfs dit kabinet om kunt krijgen", zo reageerde SP-senator Kees Slager.

Senator Slager en SP-Tweede Kamerlid Hugo Polderman hebben zich vanaf het begin sterk gemaakt voor het behoud van de polder en wisten zich gesteund door 80% van de Zeeuwse bevolking. Een deel van die bevolking, verenigd in het actiecomité ‘Redt onze polders’, hield de druk op de ketel, organiseerde in Zeeland acties, verzamelde handtekeningen en reisde de afgelopen maanden steeds af naar het Binnenhof als daar de ontpoldering weer eens ter sprake kwam.

Ondanks dat de door minister Verburg ingestelde Commissie Nijpels te kennen gaf weinig te zien in de onder andere door de beide heren aangedragen alternatieven, is na maandenlang aarzelen het kabinet toch gezwicht. Officieel gebeurt dat ‘uit respect voor de gevoelens in Zeeland en het politieke speelveld in de Tweede en Eerste Kamer’. Het kabinet zet nu in op het aanleggen van buitendijkse schorren in de Westerschelde en zo nodig het gedeeltelijk afgraven van het hoog opgeslibde deel van het Verdronken land van Saaftinge.

Er zit nog wel een addertje onder het gras, want het kabinet gaat nu de Europese Commissie dit plan voorleggen en mochten die onverhoopt op onoverkomelijke juridische bezwaren stuiten als gevolg van de Europese regelgeving, dan zal alsnog het oorspronkelijke ontpolderingsplan worden uitgevoerd. Maar, zo schrijft de minister, ‘het kabinet is er vast van overtuigd dat de thans gekozen optie in overeenstemming is met de regels die wij in Europa zijn overeengekomen.’

Volgens SP-Tweede Kamerlid Hugo Polderman is het nu zaak om eindelijk ook de discussie te beginnen over de verdiepingen in de Westerschelde. Immers de natuurcompensaties voor de tweede verdieping zijn nog niet goed uitgevoerd. “Het was sowieso al vreemd dat een compensatie voor een geulverdieping te vinden zou zijn in het meer land onder water zetten. Nu ook stoppen met baggeren lijkt me om te beginnen het beste. Ik heb in ieder geval een debat over dit besluit aangevraagd.”