Stop met opsluiten van minderjarige vreemdelingen

Staatssecretaris Albayrak (PvdA) wil nog steeds geen einde maken aan de praktijk dat minderjarige vreemdelingen in de cel worden gezet wachtende op uitzetting, ondanks een eerdere motie van de SP die door de Kamer werd gesteund. SP-Kamerlid Krista van Velzen wil dat de staatssecretaris nu snel in actie komt: “Nederland maakt zich belachelijk op dit gebied. Onschuldige kinderen horen niet in de cel, er zijn alternatieven die menselijker zijn én beter werken! Ik begrijp werkelijk niet wat de staatssecretaris mankeert.”

Kinderen die wachten op uitzetting omdat hen geen asiel wordt verleend worden op dit moment opgesloten in een justitiële jeugdinrichting, een gevangenis dus. Een locatie die ongeschikt is voor kinderen die geen strafbare feiten hebben gepleegd. Eerder nam de Tweede Kamer een SP motie aan die de regering oplegt de uitgangspunten van de Europese Commissie toe te passen, wat inhoudt dat kinderen nooit in bewaring worden genomen. Van Velzen: “Er is gewoon een alternatief. Er moet een voorziening worden gerealiseerd waar het kind individueel begeleid wordt naar terugkeer in het land van herkomst. In een goede kindvriendelijke omgeving die niet lijkt op een gevangenis kan het kind eerder gemotiveerd worden om vrijwillig terug te keren. Zeker, er moet beveiliging zijn zodat de kinderen beschermd worden. Maar die bescherming hoeft niet verder te gaan dan noodzakelijk, per kind kan worden ingeschat wat de risico's zijn. Het opsluiten van minderjarige vreemdelingen in gevangenissen is dan niet meer nodig. Dat is tenslotte ook een Westers land onwaardig.”

Van Velzen wijst er op dat door voorstanders van het huidige beleid wordt beweerd dat het 'in het belang van de minderjarige vreemdeling' is om ze op te sluiten, omdat ze anders zouden 'verdwijnen' en in handen zouden vallen van mensen met slechte bedoelingen, zoals pooiers of mensenhandelaren. Van Velzen: "Gebleken is juist dat we een groot deel van de jeugdigen die opgesloten hebben gezeten uit het zicht zijn verloren! Niemand weet waar ze zijn. Voor de groep die niet opgesloten heeft gezeten is dat risico veel kleiner. Ik heb hier in een debat opheldering over gevraagd maar Albayrak goochelt met cijfers, om te verhullen dat men deze groep uit het zicht is verloren. Dat is ook bijzonder pijnlijk, maar wel de waarheid." Om de waarheid op tafel te krijgen heeft Van Velzen hier vandaag schriftelijk alsnog opheldering over gevraagd.