Minister start onderzoek naar Succesparken

Minister Cramer (Ruimtelijke Ordening) gaat de praktijken van Succesparken onderzoeken. Ze zei dit woensdag in een kamerdebat na vragen van SP-Kamerlid Hans van Leeuwen. Succesparken is verbonden aan een grote groep BV’s die zich bezig houdt met de bouw van recreatieparken. Van Leeuwen: "Campings met recreatiewoningen en caravans worden opgekocht en vervolgens omgebouwd tot luxe vakantieoorden met bungalows en chalets. Volgens verschillende meldingen die de SP krijgt worden de oorspronkelijke kampeerders weggepest met forse huurverhogingen en intimidaties."

Als de langkampeerders vertrokken zijn heeft Succesparken de handen vrij om de grond bouwrijp te maken voor de lucratieve handel in chalets en bungalows. Van Leeuwen: "Dit soort feodale praktijken zouden in Nederland anno 2009 niet moeten kunnen."

De recreatieparken van Succesparken en verwante BV’s liggen vaak in prachtige landschappen en natuurgebieden. Door de bouw van complete woonwijken van chalets en bungalows worden die er niet mooier op. Van Leeuwen vraagt al sinds 2007 aandacht voor deze vorm van verrommeling.

"Het is dan ook ongelofelijk dat minister Cramer nog nooit heeft gehoord van Succesparken", zegt het SP-Kamerlid. “De minister heeft zich blijkbaar nog nooit afgevraagd waar die wildgroei aan recreatieparken vandaan komt. De minister heeft mooie woorden over behoud van landschap en natuur, maar het wordt tijd dat zij over gaat op daden."