Jonggehandicapten tegen afbraakplannen Donner

Ruim 150 jonggehandicapten riepen minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid donderdagochten op om ervoor te zorgen dat zij niet achter de geraniums terecht komen. “Ik zit niet voor niets op school, ik wil straks werken!” aldus een van de aanwezigen. SP-Kamerlid Paul Lempens sprak de jongeren toe: “Het kabinet moet de jeugdwerkloosheid gaan aanpakken en moet bij jullie beginnen!”

Donner wil het mogelijk maken dat jonggehandicapten die vallen onder de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) 9 jaar werken met een inkomen onder het minimumloon. Daarnaast wil hij het voor jonggehandicapten moeilijker maken om in of via een Sociale Werkplaats aan de slag te gaan. De plannen werden tijdens de demonstratie dan ook resoluut afgewezen. Lempens: “Deze plannen zijn een ramp voor veel jonggehandicapten. Ze doen hun stinkende best en worden toch afgescheept met een inkomen onder het minimumloon. Of erger; ze belanden thuis achter de geraniums.”

Vorige week werd al actie gevoerd bij een sociale werkplaats in Amsterdam. Leerlingen van het speciaal onderwijs demonstreerden daar tegen de plannen om werken via de sociale werkvoorziening voor Wajongers onmogelijk te maken. Volgende week debatteert de Kamer met minister Donner.