nieuws

Jansen: ‘Nuon en Essent worden verpatst’

“Geen enkel land haalt het in zijn hoofd zijn energiebedrijven te verpatsen. Frankrijk niet, Italië niet, Rusland niet en Zweden niet. Maar Nederland wel…”, aldus Paulus Jansen woensdag in de Tweede Kamer. Volgens het SP-Kamerlid wordt er door de verkoop van Essent en Nuon straks in Hamburg en Stockholm beslist over de betaalbaarheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid van onze energie.

De Kamer sprak met minister van der Hoeven (Economische Zaken) over de verkoop van Essent en Nuon. Op de beide energiebedrijven is een bod gedaan door respectievelijk het Duitse RWE en het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall. Jansen: “Alle onderzoeken wijzen uit dat Nederland tegen de privatisering van ons gas en licht is. Maar de mening van het volk interesseert de bestuurders van gemeenten en provincies, de aandeelhouders van deze bedrijven, geen bal. Zij willen cashen en gaan liever voor de prestigeprojecten.”

Minister van der Hoeven weigerde echter de verkoop van de energiebedrijven te blokkeren. Zij werd gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer, inclusief PvdA en GroenLinks.

De gemeente Alkmaar gaf woensdag aan tegen de verkoop van Nuon te zijn. De Limburgse gemeenten Heerlen, Helden, Brunssum en de provincie Noord-Holland gingen Alkmaar al voor. De SP gaat daarom door met het verzet tegen de verkoop van Essent, Nuon en Eneco. Jansen: “De besluiten moeten nog worden genomen in gemeenteraden en provinciale staten. De volksvertegenwoordigers kunnen het verzet van hun kiezers niet zomaar terzijde schuiven en steeds meer bestuurders zien dit in. We gaan er dus vol tegenaan.”