‘Geen verplaatsing, maar einde aan herrie lawaaibakken NAVO’

SP Tweede Kamerlid Jan de Wit wil niet dat de geluidsoverlast van 160 AWACS-vluchten vanuit Limburg wordt verplaatst naar andere militaire vliegvelden zoals Gilze Rijen en Volkel. De Wit: “Als het aan het ministerie van Defensie ligt hebben straks niet alleen de inwoners van Limburg overlast, maar ook nog eens duizenden mensen elders in Nederland. De SP houdt vast aan haar eerdere voorstel. Het Nederlands luchtruim moet dicht voor deze prehistorische lawaaibakken.”

Staatssecretaris de Vries (Defensie) stelt verplaatsing van de vluchten voor als oplossing voor de geluidsoverlast van AWACS-vliegtuigen in Zuid-Limburg. Daar vliegen AWACS jaarlijks een kleine 3000 keer laag over de huizen in Onderbanken en omgeving.

De SP wil dat het luchtruim wordt gesloten voor AWACS. De NAVO en de Vries willen hier echter niet aan. Ook is de NAVO niet van plan om in te gaan op een aanbod van enkele landen in Oost-Europa, die enkele vliegbases open willen stellen voor AWACS. Volgens de Wit is dit een prima oplossing, omdat er daar geen overlast is voor omwonenden. “Het is toch van de zotte dat de NAVO deze opties niet serieus wil bekijken. De miljoenen die deze overplaatsing naar Oost-Europa kost, wegen niet op tegen de miljarden die de NAVO-partners per jaar in de oorlog in Afghanistan steken. Blijkbaar is het woongenot van de mensen in de omgeving van Nederlandse militaire vliegvelden staatssecretaris de Vries weinig waard.”