nieuws

Diefstal via kinderbijslag lijkt verzwegen

Er moet zo snel mogelijk opheldering komen over de vermeende kinderbijslagfraude van gezinnen met kinderen in het buitenland. Dat zegt SP Tweede Kamerlid Sadet Karabulut als reactie op berichten dat enkele tientallen Marokkaanse en Turkse ouders mogelijk jarenlang ten onrechte dubbele kinderbijslag hebben ontvangen. Karabulut: “Gisteren was er volgens het rapport van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) niets aan de hand, en nu is er een geheim rapport dat het tegendeel beweert. Staatssecretaris Klijnsma heeft dus heel wat uit te leggen.” Karabulut heeft een debat aangevraagd.

Donderdag verscheen een bericht van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) dat zij op minder fraude stuitten in 2008. Vandaag verschijnt het bericht dat er een geheim rapport in handen van journalisten is, waaruit zou blijken dat voor honderdduizenden euro’s kinderbijslag fraude is gepleegd. Karabulut: “Het lijkt erop dat deze informatie bewust voor de Kamer is achtergehouden. Waarom is me een raadsel, immers, fraude moet hard worden aangepakt. Niemand mag stelen van de gemeenschap.”

Gezinnen met kinderen in het buitenland hebben recht op dubbele kinderbijslag, wanneer het kind zelfstandig in het buitenland woont. Uit een thans nog geheime rapportage van de SVB zou blijken dat er een vermoeden bestaat dat van de in totaal 150 onderzochte gevallen in Marokko bij 54 procent, en van de 88 in Turkije onderzochte gevallen bij 27 procent sprake is van fraude. Er wordt opgegeven dat de kinderen intrekken bij familie, maar in werkelijkheid blijkt dat één van de ouders bij het kind in het buitenland wonen. Het zou gaan om een bedrag van enkele honderdduizenden euro’s.

Betrokken SP'ers