‘Cramer moet verbranden van afval ontmoedigen’

SP-Kamerlid Remi Poppe vindt dat minister Cramer (VROM) ervoor moet zorgen dat de groei van het aantal verbrandingsovens voor afval aan banden wordt gelegd. “De minister heeft een nieuw Landelijk Afvalbeheersplan gemaakt, waarin zij helemaal niets doet om een meer duurzame afvalverwerking mogelijk te maken. Zij stimuleert juist de verbranding van afval. Met zo’n beleid is zij de titel ‘minister van duurzaamheid’ niet waard.”

In het plan gaat de minister door met de marktwerking in de afvalsector. Hierdoor gaan steeds meer bedrijven kiezen voor de goedkoopste en vuilste manier van afvalverwerking, het verbranden van afval. Hiermee raakt het duurdere hergebruiken op de achtergrond. ”De marktwerking staat duurzaamheid duidelijk in de weg”, zegt Poppe. “De minister moet die afvalverbranders hard aanpakken met een bouwstop, want met een beroep op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid komen we er niet.”

Als in 1979 deed CDA-Kamerlid Ad Lansink een voorstel voor een betere afvalverwerking. De zogenaamde Ladder van Lansink bepaald sindsdien hoe afval bij voorkeur verwerkt zou moeten worden. Preventie, het voorkomen van afval, staat voorop. Daarna in volgorde van voorkeur: hergebruik (recycling), verbranding en storten. 30 jaar later wordt nog altijd veel afval gestort en verbrand. Poppe: “Verbranden levert naast een beetje energie alleen maar slakken en vliegas op. Het is juist nu tijd om te kiezen voor hergebruik, recycling en preventie. Dat kan alleen als de minister verbranden ontmoedigt en haar geld en energie steekt in innovatie van afvalscheiding en hergebruik.”

Poppe stelt daarom voor dat de minister een moratorium instelt op bouw van afvalovens. Daarnaast moet er een belasting op de verbranding van reststoffen komen. Op deze manier wordt afvalscheiding, recycling en hergebruik financieel aantrekkelijker. Poppe: “We moeten na 30 jaar nog steeds knokken voor een echt milieubewuste afvalwerking. Wat mij betreft bekijken we iedere vier jaar hoe we de eisen voor afvalverwerking strenger kunnen maken. De techniek schrijdt immers voort en we moeten de afvalverwerkers dwingen deze ook te gebruiken.”

Betrokken SP'ers