nieuws

Agnes Kant op bezoek bij energiebedrijf Delta

SP-fractievoorzitter Agnes Kant heeft maandag een bezoek gebracht aan het Zeeuwse energiebedrijf Delta. Delta is volledig in publieke handen en ziet ook geen enkele reden tot verkoop. Zij sprak onder andere met Peter Boerma, de directeur van het Zeeuwse energiebedrijf. “Ik snap de verkoopargumenten van Essent en Nuon niet.”

Delta levert meerdere diensten en voorzieningen, die vrijwel allemaal gezien kunnen worden als nutsfuncties. Naast energielevering in Zeeland, zorgt het bedrijf voor drinkwater, kabelaansluitingen, internet en afvalverwerking. Volgens Boerma is dat de kracht van Delta. “Dit levert zekerheid op voor onze aandeelhouders, de provincie Zeeland en de gemeenten in Zeeland en West-Brabant.”

De aandeelhouders peinzen er op dit moment niet over om het energiebedrijf te verkopen. Volgens Boerma komt dat omdat Delta een sterke binding heeft met de Zeeuwe bevolking. “Het aantal energieoverstappers in Zeeland is heel laag. Daarnaast kunnen onze aandeelhouders rekenen op een goed financieel rendement. Zij vinden het ook belangrijk om invloed uit te oefenen op ons beleid, bijvoorbeeld op het gebied van duurzame energie. Verkopen is dus niet aan de orde.”

Boerma vindt het niet aan hem om uitspraken te doen over de dreigende verkoop van Nuon en Essent. Wel geeft hij aan dat hij sommige verkoopargumenten niet snapt, bijvoorbeeld dat Nuon en Essent te klein zijn. “Delta is het kleinste energiebedrijf van Nederland. Door samen te werken met andere partijen op het gebied van inkoop van gas en elektriciteit, kunnen wij een prima prijs bieden aan onze klanten. Nuon en Essent kunnen dit natuurlijk ook.”