nieuws

'Werkleerplichtplan kabinet verslechtert kansen jongeren, kom liever met banenplan'

De werkleerplicht voor jongeren tot 27 jaar zoals het kabinet die wil invoeren, doet het tegenovergestelde van wat bedoeld is. In plaats van jongeren kansen te bieden, verslechtert de wetswijziging hun positie. Dat stelt Tweede Kamerlid Sadet Karabulut van de SP, die wil dat het kabinet het plan intrekt en met een banenplan voor jongeren komt.

“Het idee van een leerwerkplicht was goed bedoeld, maar zoals het kabinet het nu aanpakt, zorgt het voor een nieuwe onderklasse van jongeren,” aldus Karabulut. Het kabinet wil gemeenten verantwoordelijk maken voor uitvoering van de leerwerkplicht. Het recht op een tijdelijke uitkering maakt plaats voor een recht op een baan of opleiding. “Dat klinkt mooi, maar gemeenten moeten nu ook al een baan of opleiding aanbieden. Dat is niks nieuws dus. Alleen wordt nu de toegang tot een uitkering geschrapt. Deze regeling helpt jongeren niet uit maar in de problemen.”

“Juist jonge mensen krijgen op dit moment steeds meer moeite om banen te vinden waar ze van rond kunnen komen. Ze kunnen geen betaalbare woningen vinden en zijn de dupe van verslechterd onderwijs. Nu is er ook nog de zware economische crisis, waarbij jongeren er vaak als eerste uit vliegen. Bovendien zullen schoolverlaters in 2009 moeilijker aan een baan komen. Op dit moment moet het kabinet het niet onmogelijk maken om beroep te doen op een uitkering, maar met plannen en maatregelen komen om jongeren echt perspectief te bieden.”

De SP staat niet alleen staat in haar kritiek. Ook gemeenten, FNV jongeren en tal van andere jongerenorganisaties hebben zich tegen het wetsvoorstel gekeerd. Karabulut zal deze week in de Kamer voorstellen om het wetsvoorstel in te trekken en het kabinet oproepen om een banenplan voor jongeren op te stellen.

De SP is voorstander van een leerwerkplicht voor jongeren tot 23 jaar. Het is belangrijk dat jongeren een goede opleiding genieten en/of werken. Jongeren krijgen een vaste begeleider waarmee gezamenlijke afspraken worden gemaakt over de te volgen opleiding, baan of een combinatie van beide. Het recht op bijstand blijft bestaan.

Betrokken SP'ers