nieuws

Van Bommel wil sancties tegen Roemenië en Bulgarije

SP-Kamerlid Harry van Bommel wil dat staatssecretaris Timmermans in de Europese Unie gaat pleiten voor sancties tegen Roemenië en Bulgarije. Vandaag blijkt dat die landen amper vooruitgang boeken in de strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad.

Een vandaag gepubliceerd rapport van de Europese Commissie toont het gebrek aan vooruitgang en op onderdelen is zelfs sprake van achteruitgang. Zo wordt in Bulgarije strengere wetgeving voor partijfinanciering door het parlement vertraagd. Het Roemeense parlement blokkeert zelfs de aanpak van corruptie aan de top. Van Bommel: “Timmermans zei afgelopen september dat wanneer deze landen in een half jaar geen vooruitgang zouden boeken, maatregelen niet uit konden blijven. Ik houd hem aan zijn woord.”

Roemenië en Bulgarije voldoen vanaf het begin al niet aan de eisen die het EU-lidmaatschap stelt aan de kwaliteit van de rechtsstaat. De SP stemde daarom in 2006 tegen de toetreding van deze twee landen. Van Bommel: “Inmiddels is gebleken dat het onder voorwaarden toelaten van deze landen geen prikkel is geweest voor hen om verder te hervormen. Het wordt tijd dat de politie- en justitiesamenwerking met deze landen wordt opgeschort. Het is van de gekke dat we nog steeds gevolg moeten geven aan rechterlijke beslissingen in deze landen, terwijl hun rechtsstaat niet voldoet aan het Europese minimum.”

Betrokken SP'ers