nieuws

‘Salaris onder minimumloon is volgende stap in afbraak sociale zekerheid’

Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) luidt met haar voorstellen om gehandicapten verplicht aan het werk te zetten met behoud van uitkering, het einde in van de sociale werkvoorziening. Dat zegt SP-Kamerlid Paul Lempens: “Klijnsma volgt hiermee het asociale advies van de commissie De Vries over de sociale werkvoorziening op, die ook met hetzelfde geld meer arbeidsgehandicapten aan de slag wil krijgen. Dit kan natuurlijk alleen als de arbeidsvoorwaarden worden verslechterd en dat is wat mij betreft onacceptabel.”

Lempens vindt dat gehandicapte werknemers een volwaardige beloning volgens de CAO verdienen. “Zij zijn echte werknemers met rechten en plichten en verdienen dus geen status van iemand met een uitkering. Het is niet voor niets dat ook de vakbond AbvaKabo zich ook heeft uitgesproken tegen deze plannen.”

Volgens het SP-Kamerlid kan Klijnsma zich beter richten op het oplossen van de bestaande problemen in de sociale werkvoorziening. “Veel zaken kunnen en moeten veel beter zoals de begeleiding en omgang met gehandicapten binnen de bedrijven, de oplopende wachtlijsten en het sluiten van afdelingen.”

De SP wil verder dat arbeidsgehandicapten het recht krijgen op aangepast werk met begeleiding, waarbij de werkgever wordt gecompenseerd voor het geschikt maken van het werk en de lagere productiviteit van de werknemer. Werkgevers die niet meewerken betalen een boete. Voor arbeidsgehandicapten die redelijkerwijs niet met aanpassingen bij een gewone werkgever kunnen werken moet een beschutte werkplaats blijven bestaan, naast de dagopvangvoorziening voor de allerzwaksten.