nieuws

'Ook toezichthouders Rochdale moeten de laan uit'

SP-Kamerlid Paulus Jansen vindt dat na directeur Möllenkamp, ook de Raad van Commissarissen van woningcorporatie Rochdale het veld moet ruimen. Jansen: "De Raad van Commissarissen heeft jarenlang zitten slapen terwijl Möllenkamp bezig was zichzelf te verrijken. Deze mensen functioneren dus niet en moeten zo snel mogelijk worden vervangen. Minister van der Laan moet hiervoor zorgen."

Jansen vindt het onvoldoende dat minister van der Laan inmiddels een onderzoek naar het functioneren naar de Raad van Commissarissen heeft aangekondigd. "Ik vraag me af hoeveel onderzoeken de minister nog nodig heeft. Als een directeur de mogelijkheid heeft om de zaak op deze manier te flessen is het toezicht tekort geschoten. Dan is er maar één conclusie mogelijk. Daar heb ik geen peperduur en maandenlang durend onderzoek voor nodig."

Volgens Jansen bewijst de situatie bij Rochdale dat het goed mis is met het toezicht op de woningcorporaties. "De laatste jaren heeft zelfregulering de boventoon gevoerd. We zien het resultaat; buitensporige salarissen, onaanvaardbare nevenactiviteiten zoals de aankoop van een cruiseschip en problemen met falend toezicht. Binnenkort spreekt de Tweede Kamer over de toekomst van de woningcorporaties. Wat mij betreft moet de minister hard ingrijpen en de teugels strak aantrekken."

Betrokken SP'ers