‘Onderzoek mogelijk misbruik innovatievouchers’

Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen over mogelijk misbruik van zogeheten innovatievouchers. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen heeft vandaag bij de minister van Economische Zaken aangedrongen op onderzoek naar de dubieuze praktijken, waarbij gemeenschapsgeld wordt misbruikt voor bedrijfscursussen.

Met deze vouchers (een soort subsidiebonnen) kunnen kleine ondernemers gebruik maken van de wetenschappelijke kennis die aanwezig is bij bijvoorbeeld universiteiten. Onlangs kwam naar buiten dat een hoogleraar aan de Fontys Hogeschool met zijn eigen bedrijf cursussen geeft. Mensen die hieraan deelnemen kunnen dit grotendeels betalen met de innovatievouchers, terwijl dit uitdrukkelijk verboden is. De Hogeschool zelf werft actief om mensen hieraan deel te laten nemen. Dit alles blijkt uit onderzoek van het maandblad Sprout.

Gesthuizen: “Innovatievouchers zijn bedoeld voor ondernemers die een individuele onderzoeksvraag hebben, die kan leiden tot vernieuwing in hun bedrijf. En met die vraag gaan ze naar de onderwijsinstelling. Maar wat hier gebeurt is anders: ze krijgen allemaal dezelfde kant en klare cursus. Dit is een dubieuze constructie om de belastingbetaler te laten opdraaien voor cursussen voor ondernemers.”

Gesthuizen wil weten hoe het mogelijk is dat deze cursussen al jarenlang worden aangeboden, terwijl allang gecontroleerd zou moeten zijn wat er met dit geld is gebeurd.