Minister Cramer voert alsnog motie Poppe uit

Minister Cramer (Milieu) gaat na zware druk van de Tweede Kamer alsnog de motie van SP-Kamerlid Remi Poppe uitvoeren. Dit zei ze donderdag tijdens een Kamerdebat. Volgens de motie die Poppe indiende met PvdA-Kamerlid Boelhouwer moeten in de Nederlandse havens jaarlijks tenminste 1000 containers gecontroleerd worden op de aanwezigheid van gifgassen. Als de containers een gevaar opleveren voor werknemers of consumenten moeten ze worden ontgast, teruggestuurd of in het uiterste geval moet de lading worden vernietigd. Remi Poppe: "De minister heeft zich de afgelopen tijd in alle bochten gewrongen om de motie niet uit te voeren. Het lijkt erop dat zij de belangen van de haven zwaarder laat wegen dan de volksgezondheid, maar nu lijkt ze dan toch overstag te zijn."

Er komt jaarlijks ongeveer 90.000 ton aan methylbromide en dichloorethyleen binnen via containers in de Nederlandse havens. Deze zeer agressieve giftige gassen zijn in Nederland al vele jaren verboden. Werknemers die de containers openen kunnen ziek worden van de gassen. Vorige jaar zijn enkele ongelukken gebeurd met zeer ernstige gezondheidsschade als gevolg.

Topambtenaren van de Douane, Inspectie Verkeer en Waterstaat, ministerie van VROM en de Voedsel en Waren Autoriteit hebben recent onder leiding van minister Cramer een convenant afgesloten waarmee hooguit 100 containers per jaar worden gecontroleerd op gifgas. De overige 900 worden gecontroleerd door de douane en de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Poppe: "Deze containers worden echter niet geselecteerd omdat er een kans is op de aanwezigheid van gifgas, maar op valse merkjes, drugs en illegale dierhandel. De kans dat er gifgas in die containers aanwezig is, is daardoor veel kleiner. Cramer neemt dus een loopje met de wens van de Kamer en dat is onacceptabel."

Tijdens het Kamerdebat heeft Cramer onder zware druk toegezegd binnen twee weken met een voorstel te komen waarin daadwerkelijk 1000 containers per jaar worden gecontroleerd. Daarnaast moet zij dan meer duidelijkheid geven over het ontbreken van duidelijke wetten en regels die de controleurs nodig hebben om in te grijpen. Poppe: "Omdat ook deze wetten en regels niet op orde zijn, worden containers met gifgassen gewoon doorgelaten met hooguit een briefje erbij met ‘Pas op’. Door het getreuzel van de minister hebben we inmiddels vele maanden vertraging. Dit is raar, want er ligt al jaren lang een kant- en klaar wetsvoorstel klaar op het ministerie van VROM om alles prima te regelen. Het wordt tijd dat deze minister wat meer daadkracht toont."

Betrokken SP'ers