nieuws

Leraren moeten beslissen over toekomst MBO

De invoering van het Competentiegericht Onderwijs in het MBO moet worden stopgezet. Dat zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk in reactie op het onderzoek dat de Tweede Kamer heeft laten doen naar deze onderwijsvernieuwing. Volgens het onderzoek verloopt de invoering van de onderwijsvernieuwing “onder de maat” en zijn docenten en studenten “een beetje vergeten.”

Staatssecretaris Van Bijsterveldt wil het Competentiegericht Onderwijs in 2010 opleggen aan álle MBO-scholen. Van Dijk vindt dat volstrekt onverantwoord. “Docenten en studenten worden opnieuw gedwongen mee te werken aan een onderwijsvernieuwing waar ze zelf niet bij betrokken zijn.”

De Commissie Dijsselbloem leert volgens Van Dijk dat vernieuwingen alleen door kunnen gaan als deze onderbouwd worden en als er draagvlak voor is. “De gang van zaken toont veel overeenkomsten met de Tweede Fase en het VMBO,” concludeert hij. “Aanvankelijk is er draagvlak voor de vernieuwing, maar na verloop van tijd gaat het mis, omdat docenten niet worden betrokken bij de invoering.”

Bij het Competentiegericht Onderwijs ligt de nadruk op het aanleren van de juiste houding en presentatie, wat ten koste gaat van de vakinhoud. Studenten worden geacht zelfstandig te werken en daarmee vertoont de vernieuwing overeenkomsten met het Nieuwe Leren, stelt ook de Commissie Dijsselbloem. Van Dijk wil dat de invoering van het competentiegericht onderwijs wordt stopgezet. Hij bepleit breed onderzoek onder alle betrokkenen naar de gewenste inrichting en vernieuwing van het MBO. “Zonder draagvlak en onderbouwing geen vernieuwingen. Met behulp van experimenten is er genoeg ruimte voor bijstelling. Voor de niveaus 1 en 2 van het MBO moet worden gekeken naar de recente aanbevelingen van Pieter Winsemius en de WRR over intensief onderwijs in kleine groepen met veel structuur en begeleiding.”

Betrokken SP'ers