'Kopen of verkopen van baby's is misdaad'

De SP heeft donderdag tijdens een Kamerdebat bij de minister Hirsch Ballin (Justitie) gepleit voor een duidelijk wettelijk verbod op kinderhandel. Kamerlid Marianne Langkamp: "Het kopen of verkopen van baby's en draagmoederschap tegen betaling is een misdaad die bestraft moet worden. Het risico dat een kind hierdoor beschadigd wordt voor de rest van zijn leven is enorm groot. Het belang van het kind moet altijd voorop staan. Dat is nu onvoldoende geregeld in de wet."

Aanleiding van het debat is de zaak van baby J. die onlangs via het tv-programma Netwerk aan het licht kwam. Baby J. werd in 2008 door een Nederlands stel via internet gekocht. Langkamp: "Het is triest dat deze ouders uit pure wanhoop op internet hebben gezocht naar een kind. Hoe wanhopig ouders met een sterkte kinderwens ook kunnen zijn, de regels rondom adoptie moeten strikt worden nageleefd en gehandhaafd. We mogen nooit, maar dan ook nooit uit het oog verliezen dat ouders bij een kind gezocht moeten worden en niet andersom."

Langkamp heeft verder gepleit voor speciale rechercheurs die toezicht houden op kinderhandel en draagmoederschap tegen betaling via het internet en hier ook tegen optreden. Daarnaast moet de ambtenaar van de burgerlijke stand bij de geboorteaangifte standaard vragen naar een verklaring die door een bij de geboorte aanwezige verloskundige of arts is opgesteld. Minister Hirsch Ballin heeft aangegeven deze mogelijkheden serieus te willen onderzoeken en zal binnenkort komen met een voorstel. Verder is hij het met Langkamp eens dat een kind zo snel mogelijk bij de ouders die het hebben gekocht weggehaald moet worden, om te voorkomen dat het kind op latere leeftijd hechtingsproblemen krijgt.