Kamer moet zelf onderzoek doen naar vervanging F16
SP-Kamerlid Krista van Velzen bepleit een parlementair onderzoek naar de noodzaak van de vervanging van de F-16. Aanleiding is uitkomst van het promotieonderzoek van Bert Kreemers, waaruit blijkt dat de F-16 nog veel langer kan vliegen dan het ministerie van Defensie beweert. Dat de F-16 vervangen moet worden is een van de belangrijkste argumenten voor de Nederlandse deelname aan het JSF-project.
Volgens Defensie hebben de oudste toestellen in 2015 6000 vlieguren gemaakt. De nieuwste hebben er in 2021 6000 opzitten en zouden dan hard aan vervanging toe zijn. Uit het onderzoek van Kreemers blijkt dat de oudste toestellen pas tussen 2020 en 2025 de gestelde limiet van 6000 vlieguren halen. De nieuwere zitten zelfs na 2025 nog niet aan die taks. Van Velzen: “Hier wordt gegoocheld met cijfertjes en de enige die de dupe is, is de belastingbetaler. Waarom zouden we honderden miljoenen steken in de aanschaf van tientallen peperdure jachtvliegtuigen terwijl de oude nog niet aan vervanging toe zijn?”
Zij stelt voor, nu het definitieve besluit nog niet is genomen, een parlementair onderzoek te doen naar de noodzaak de F-16 te vervangen, en de wijze waarop de verschillende kandidaten zijn beoordeeld. De Algemene Rekenkamer waarschuwde vorige week dat de Kamer niet voldoende informatie ontvangt over deze grootste defensieorder alle tijden. Van Velzen: “Het is hoog tijd dat de Kamer het heft in eigen handen neemt en zelf een parlementair onderzoek instelt. Andere landen stellen het nemen van besluiten over de JSF uit, in de testfase doet Nederland als enigste land mee met de VS. Het toestel is inmiddels al 30% duurder geworden. Het is bovendien onduidelijk of de VS onder president Obama gaat bezuinigen op defensie en het JSF programma. Alle seinen staan op rood maar Defensie dendert door. De Kamer zou beter nu zelf een goed en kritisch onderzoek doen, en niet wachten tot de JSF definitief een vliegende Betuwelijn is geworden.”