nieuws

'Kabinetsbesluit liberalisering postmarkt teken van onderschatting crisis'

“Onvoorstelbaar dom, zeker in deze tijd.” Zo kwalificeert SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen het besluit van de ministerraad om per 1 april 2009 de Nederlandse postmarkt volledig te liberaliseren. “Terwijl de crisis is ontstaan ten gevolge van doorgeslagen marktwerking, stemt het kabinet in met een wet die de post tot een speelbal van de markt maakt. Vooralsnog betalen de postbodes de rekening, maar de consument zal er snel genoeg ook last van krijgen.”

Nu de vakbonden afspraken hebben gemaakt met de nieuwe postbedrijven over een cao en een zogenaamd 'ingroeimodel' mag de markt van staatssecretaris Heemskerk (PvdA) open. “Maar de afspraken laten de komende 3,5 jaar veel ruimte voor concurrentie op arbeidsvoorwaarden,” concludeert Gesthuizen. “Als bedrijven met elkaar willen concurreren op deze arbeidsintensieve markt, dan zullen ze het geld ergens vandaan moeten halen. Al een paar jaar komt dat voor rekening van de postmedewerkers die met stukloon worden uitgebuit.”

Dat mag dus van het kabinet de komende tijd zo blijven. Waar aan de ene kant werktijdverkorting moet zorgen voor minder ontslagen en werkeloosheid, wordt aan de andere kant de werknemer vogelvrij verklaard.

Volgens Gesthuizen zal de postbezorger niet de enige zijn die het geld moet ophoesten voor de aandeelhouders. Ook consumenten zullen gaan merken dat de service verslechtert. Er zal een aantal sorteercentra van TNT dicht gaan. Het bedrijf wil een groot deel van de werknemers kwijt. “Het komt erop neer dat er gewoon flink bezuinigd gaat worden en dat men overal waar mogelijk wil snijden, ook in de dienstverlening. Het aantal brievenbussen zal bijvoorbeeld verminderen.”

Toch houdt het kabinet vol dat meer concurrentie voor meer service en lagere kosten voor de consument zal zorgen. Gesthuizen: “Het kabinet is ziende blind. Marktwerking heeft in vrijwel alle publieke sectoren voor verschraling van het aanbod en slechtere dienstverlening gezorgd. En lagere prijzen voor postzegels? Dat is een sprookje.”

“Deze liberalisering toont hoe het kabinet zich vastklampt aan een ideologie. Iedereen die de markt bestudeert en de afgelopen maanden goed heeft opgelet, snapt dat dit de verkeerde weg is. Deze actie schaadt dus ook het vertrouwen in de reactie van het kabinet op de huidige crisis.”

Betrokken SP'ers