nieuws

Jansen wil sluiting luchtruim voor lawaaibakken NAVO

Volgens SP-Kamerlid Paulus Jansen moet het Nederlandse luchtruim dicht voor Awacs-vliegtuigen. Hij zegt dit in reactie op een brief die staatssecretaris de Vries (Defensie) woensdag aan de Tweede Kamer heeft gezonden. Jansen: “De staatssecretaris wil nu zelfs 160 vluchten vanuit het Duitse Geilenkirchen verplaatsen naar Nederland. Het wordt dus alleen maar erger. Straks liggen niet alleen 40.000 Limburgers wakker van deze prehistorische lawaaibakken, maar ook omwonenden van de vliegvelden in Eindhoven, Leeuwarden en Gilze Rijen."

Volgens Jansen wordt de Tweede Kamer door de Vries op een ongehoorde manier opzij gezet. Al in 2007 nam de Tweede Kamer een SP-motie aan die een snelle vermindering eiste van het aantal vluchten met Awacs boven Nederland. In 2008 waren er echter meer vluchten boven Nederland dan in 2007. Jansen: “Het ministerie van Defensie neemt inmiddels al anderhalf jaar de tijd voor overleg en stapelt onderzoek op onderzoek. Ondertussen gebeurt er helemaal niets. Wat mij betreft is de maat vol. Het Nederlandse luchtruim moet nu maar eens dicht voor Awacs.”

Vermindering van vluchten kan vrij eenvoudig door uitplaatsing van Awacs-vluchten naar andere vliegvelden in Europa. Er zijn locaties in Polen en Hongarije waar de vliegtuigen zonder overlast kunnen opstijgen en landen. Jansen: “Dit kost wel geld, maar dit is een schijntje als je dit bedrag vergelijkt met de dagelijkse kosten die de NAVO kwijt is aan al haar vecht- en vredesmissies.”

Direct na het reces debatteert de Tweede Kamer over de kwestie.