Handhaving op gifgassen in containers stap in de goede richting

Het voorstel van minister Cramer om zeecontainers beter te controleren op aanwezigheid van giftige bestrijdingsmiddelen en giftige gassen is een stap in de goede richting, aldus SP-Kamerlid Remi Poppe. “Het geeft een belangrijk signaal richting importeurs en afzenders, maar er blijft een hoop onduidelijk. Producten in de containers worden niet gemeten op de aanwezigheid van gassen, dus is het niet zeker of die wel veilig zijn, ook al is de container ontgast.”

Minister Cramer voert enkel het eerste gedeelte van het voorstel van Poppe (SP) en Boelhouwer (PvdA) uit. Dat betekent dat bij constatering van een gegaste container deze aan de kant wordt gezet en wordt ontsmet, wat soms maanden kan duren. Er wordt echter niets gezegd over de lading. De importeur blijft zelf bepalen of deze alsnog wordt verkocht. Poppe: ’Dat is onverantwoord. Die importeur heeft economisch belang bij de handel. Zo komen producten met gifgas toch in de schappen. De Voedsel en Waren Autoriteit moet bij gevaar voor consument en winkelpersoneel met gifgassen besmette producten in beslag kunnen nemen en laten vernietigen. Dat gedeelte van ons voorstel, gesteund door de voltallige Tweede Kamer, voert zij dus niet uit en dat moet ze alsnog doen.”

Per jaar komen er ongeveer een miljoen containers onder gifgas binnen. In 98% van de gevallen is dit niet bekend bij degene die de containers of de producten gebruiken. Dit vormt een groot risico voor de gezondheid van werknemers en consumenten. Er zijn inmiddels al meerdere slachtoffers gevallen. Poppe vraagt al sinds Cramer aantrad om scherpe maatregelen. Begin februari werd zij door de Tweede Kamer zwaar onder druk gezet om de zaken nu echt op te pakken. Poppe: ‘Het is een stap vooruit maar het blijven halve maatregelen.’