nieuws

‘Geen uitstel, maar afstel van verhoging ministersalarissen’

SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak is blij dat de regering voorlopig afziet van de verhoging van de ministersalarissen met 10 procent. De SP heeft zich van begin af aan verzet tegen deze zelfverrijking. Van Raak vindt het echter onacceptabel dat dit kabinet alsnog het inkomen van ministers in een volgende regering met 30 procent wil verhogen.

Daarmee regeert minister-president Balkenende volgens hem over zijn graf: "Er is geen enkele reden om nu het ministersinkomen te verhogen, maar er is ook geen enkele reden om nu al het inkomen van ministers in een volgende regering te verhogen. Ik wil geen uitstel, maar afstel van de verhoging van de ministersalarissen."

De regering wil een maximum stellen voor topinkomens bij de overheid. Deze ‘Balkenendenorm’ van meer dan 180.000 euro wordt echter 30 procent hoger dan het inkomen van minister-president Balkenende. Deze verhoging moet volgens Van Raak eveneens ongedaan worden gemaakt. "Topmanagers bij de overheid kunnen straks 29 procent meer verdienen van premier Balkenende, maar toch onder de ‘Balkenendenorm’ blijven." Binnenkort spreekt de Tweede Kamer over de ministersalarissen. Van Raak wil dat ook de ‘Balkenendenorm’ niet met 30 procent wordt verhoogd. "Alleen dan kunnen we voorkomen dat topmanagers bij de overheid steeds meer gaan verdienen dan de minister-president."

Betrokken SP'ers