nieuws

'Geef slachtoffers innovatiefraude geld terug'

SP-Kamervragen over vermeende fraude met innovatievouchers door de Fontys Hogeschool en een ander bedrijf, hebben snel tot resultaat geleid. Fontys geeft toe dat tegen de regels is gehandeld. De verantwoordelijk directeur heeft zijn functie neergelegd en de subsidie van afgelopen jaren zal worden terugbetaald aan het ministerie van Economische Zaken.

Tweede-Kamerlid Sharon Gesthuizen stelde de kwestie aan de orde en is blij dat de dubieuze constructie beëindigd is. “Dit project had niks met innovatie te maken. Wel wil ik weten of de gedupeerde ondernemers die veel geld betaald hebben voor een cursus nu hun geld terugkrijgen.”

Gesthuizen stelde vorige week vragen naar aanleiding van een artikel van het tijdschrift Sprout, over een bedrijf dat in samenwerking met de Fontys Hogeschool internetcursussen aanbood aan ondernemers. Deze konden dan gedeeltelijk betaald worden met innovatievouchers. Deze vouchers ten waarde van 7500 euro worden verstrekt aan innoverende ondernemers die gebruik willen maken van de expertise en mogelijkheden van een kennisinstelling. Bijvoorbeeld voor onderzoek naar een nieuw product of de oplossing voor een technisch probleem. Bij deze cursus was echter geen sprake van innovatie. Het niveau was laag en deelnemers leerden nauwelijks iets bij. Bovendien zijn deze vouchers nooit bedoeld om privaat onderwijs met overheidsgeld te financieren.

Gesthuizen: “Nadat ik Kamervragen had gesteld, heb ik veel mails van gedupeerde ondernemers gekregen die duizenden euro’s zijn kwijtgeraakt. Het is goed dat Fontys zo snel heeft ingegrepen en de teveel gekregen subsidie terugstorten, maar ook de slachtoffers van deze zaak hebben er recht op hun eigen geld weer terug te krijgen. Dat kan oplopen tot 3500 euro per deelnemer.”

Betrokken SP'ers