nieuws

'Brandstoftoeslag luchtvaart moet verboden worden'

De SP wil dat er een verbod op de brandstoftoeslagen in de luchtvaart komt. SP-Kamerlid Emile Roemer komt met dit verzoek nu blijkt dat deze extra kosten voor de reizigers de afgelopen jaren beduidend harder zijn gestegen dan de brandstofprijzen. Roemer: “De brandstoftoeslagen zijn helemaal niet gekoppeld aan de olieprijs, maar gewoon een extra middel om reizigers te misleiden en op kosten te jagen. Daarom moeten ze verboden worden.”

In 2004 begon de grootste Nederlandse luchtvaartmaatschappij (KLM) met de introductie van de brandstoftoeslagen. Deze toeslag bedroeg toen 4 euro per enkele vlucht. Inmiddels varieert de toeslag bij KLM tussen de 32 en 108 euro. Roemer: “De brandstofprijzen zijn wel gestegen, maar niet vertienvoudigd. Deze toeslagen zijn dan ook helemaal uit hun verband gerukt. Bij brandstofstijgingen verhogen de luchtvaartmaatschappijen gretig de toeslagen, maar bij een daling van de olieprijs wordt de toeslag slechts minimaal verlaagd. Pure misleiding dus.”

Roemer zal donderdag tijdens een Kamerdebat verkeersminister Eurlings verder oproepen om vliegmaatschappijen die brandstoftoeslagen berekenen te weren van de Nederlandse luchthavens. “De KLM gaf in 2004 aan de toeslagen weer af te schaffen als de prijs van een vat ruwe olie onder de 35 dollar zou komen. Ik verwacht niet dat dit ooit zal gebeuren, dus de toeslagen zijn een vast deel van de prijs geworden. Dan hoort dit ook in de ticketprijs verwerkt te zijn en moeten reizigers na boeking niet ineens worden verrast door een extra toeslag. Bovendien wordt met het verbieden van het doorberekenen van de vieze kerosine het gebruik van schonere vliegtuigen gestimuleerd.”

Betrokken SP'ers