nieuws

‘Voorkom verlaging pensioen, geef fondsen meer tijd’

De SP wil dat pensioenfondsen meer tijd krijgen om hun buffers op orde te brengen. Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt bepleit dit donderdag bij minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken. Pensioenfondsen hebben zwaar te lijden onder de economische crisis.

Volgens Ulenbelt is respijt nodig, omdat het schrappen van de inflatiecorrectie van de pensioenen nu onvoldoende lijkt te werken. “Dan blijft als enige mogelijkheid over dat werkenden meer premie moeten betalen of dat pensioenen worden gekort. Dat mag Donner allemaal niet laten gebeuren,” aldus het SP-Kamerlid. Minister Donner lijkt echter aan te sturen op verlaging van de pensioenuitkering die 65-plussers maandelijks van hun pensioenfonds ontvangen, reden voor grote bezorgdheid bij de SP.

Pensioenfondsen hebben genoeg geld om de pensioenen te blijven betalen. Maar ze moeten volgens de wet binnen drie jaar de buffers weer op peil brengen. In deze nooit vertoonde crisis kunnen ze dat niet. Op langere termijn wel. Besturen van pensioenfondsen vragen nu aan Donner meer tijd om de buffers te herstellen. Donner weigert dat vooralsnog.

“Het is misselijkmakend dat een minister de gepensioneerden wil laten lijden onder een kredietcrisis waar zij part nog deel aan hebben,” aldus Ulenbelt. “Pensioenfondsen beschikken over genoeg geld om de pensioenen te kunnen betalen. Nu en in de toekomst Donner weigert om regels aan te passen die nooit met een crisis van deze omvang rekening hebben gehouden. Spaarcenten worden terecht beschermd. Pensioenen moeten ook beschermd worden. Ouderen zijn daarvan afhankelijk en mogen niet onnodig leiden onder fouten van bankiers.”

Betrokken SP'ers