nieuws

Vandaag toch debat Kamer over situatie Gaza

Na een aanvankelijke afwijzing van het SP-voorstel komt de Tweede Kamer vandaag toch terug van reces om met minister Verhagen te spreken over de Israëlische inval in de Gazastrook. Buitenlandwoordvoerder Harry van Bommel is blij dat de Kamer nu toch overstag is. “Nederland moet deze inval veroordelen. Maar het moet bovendien geen steun geven aan opwaardering van de relatie EU-Israël, zoals zojuist is voorgesteld door de Europese Commissie. Dat zou een volstrekt verkeerd signaal zijn. Het is treurig dat de Nederlandse politiek vooral zwijgt.”

Gaza

Aanleiding om het debat nu toch te voeren is het voorstel van Verhagen een Europese missie te sturen. Dat zou toezicht moeten houden bij de grens tussen de Gazastrook en Egypte. De Kamer wil nog met de CDA-minister overleggen voordat hij komend weekeinde afreist naar Zuidoost-Azië.

Afgelopen week zijn Israëlische grondtroepen de Gazastrook binnen getrokken. Inmiddels zijn volgens medische organisaties ruim 700 doden gevallen en bijna 3.000 gewonden. Het zou vooral om burgers gaan, ruim een kwart van de slachtoffers bestaat uit vrouwen en kinderen. De SP wil dat de Nederlandse regering het buitensporige Israëlische geweld veroordeelt, zoals het ook het aanhoudende geweld van Hamas terecht veroordeelt.

Van Bommel: “Nederland en de EU moeten zich actiever opstellen om de geweldsspiraal een halt toe te roepen. We moeten meer doen dan zeggen dat we de burgerdoden betreuren. We moeten op zijn minst proberen om Hamas en Israël zo ver te krijgen dat ze het bloedvergieten staken, voorkomen moet worden dat er nog meer burgerdoden vallen. Er moeten snel onderhandelingen komen tussen de strijdende partijen, daarbij kunnen Nederland en Europa wellicht een bemiddelende rol spelen. Maar niets doen terwijl de VN spreekt van een rampzalige toestand, is in elk geval geen optie.”