nieuws

Van Gerven wil meer aandacht voor vaccinatie

SP-Kamerlid Henk van Gerven wil dat de ministers Klink (Volksgezondheid) en Rouvoet (Jeugd en Gezin) een voorlichtingscampagne starten over de noodzaak van het vaccineren van kinderen tegen besmettelijke zieken zoals polio, de bof, mazelen en rode hond. Van Gerven: "Er zijn enkele groepen in Nederland die hun kinderen niet willen inenten vanwege hun geloof of een overtuiging. Het is niet wenselijk als kinderen hierdoor ernstig ziek worden, of erger, komen te overlijden. Ik wil daarom dat beide ministers actie ondernemen."

Naast een voorlichtingscampagne wil van Gerven dat niet gevaccineerde kinderen vanaf 12 jaar verplicht worden opgeroepen bij een jeugdarts waar zij zelf kunnen beslissen of zij gevaccineerd willen worden. "Je kan niemand verplichten tot het inenten van zijn kinderen, maar we moeten alles op alles zetten om de ouders ertoe te bewegen dit wel te doen. Als de ouders niet vatbaar zijn voor de argumenten, dan moeten we de kinderen in ieder geval op latere leeftijd zelf de keuze voorleggen."

De arts Paul Mertens meldt maandag in de ochtendkrant Spits dat ongeveer 100.000 kinderen in Nederland niet zijn ingeënt. Omdat deze kinderen zich concentreren in bepaalde delen van Nederland, bijvoorbeeld de bible-belt, dreigt in sommige delen van het land zelfs een polio-epidemie.

Betrokken SP'ers