nieuws

Ter Horst heeft grote woorden over mosquito, maar neemt halve maatregelen

De SP heeft woensdag in een Kamerdebat met minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) wederom gepleit voor het verbieden van het structureel wegpesten van jongeren door het gebruik van de mosquito. SP-Kamerlid Manja Smits: "De mosquito is niet de oplossing voor het aanpakken van overlastgevende jongeren op straat."

Volgens Smits wordt jongerenoverlast niet opgelost door jongeren die overlast veroorzaken met een hoge piep weg te pesten naar een andere plek. "Daarnaast maakt het piepkastje geen enkel onderscheid tussen jongeren die zich gedragen en jongeren die zich misdragen. Iedere jongere onder de 25 jaar heeft namelijk last van de mosquito."

Minister ter Horst ondersteunde de kritiek van de SP en gaf aan dat de inzet van de mosquito een 'brevet van onvermogen' van de gemeenten is en dat gemeenten voldoende andere mogelijkheden hebben om de overlast van jongeren aan te pakken. Smits: "Maar opmerkelijk genoeg wil ze geen einde maken aan het gebruik van het apparaat door het simpelweg te verbieden."

Smits wil dat er meer wordt ingezet op voorzieningen voor jongeren, het bestrijden van schooluitval, agenten in de buurt en jongerenwerk. Smits: "De minister moet haar verantwoordelijkheid nemen. Ook jonge mensen hebben het recht zich prettig te voelen op straat. Het jeugdbeleid faalt zo erg, dat schijnoplossingen als de mosquito worden ingezet. Door een paar raddraaiers is een hele generatie de dupe. De mosquito is het ultieme symbool van het failliet van ons jongerenbeleid."

Betrokken SP'ers