nieuws

SP-voorstel voor verbannen overlastgevers overgenomen door kabinet

Het wordt binnenkort mogelijk gemaakt om reljeugd, dealers en pooiers te verbannen uit buurten waar ze overlast geven. Een voorstel hiertoe dat de SP onlangs deed is overgenomen door minister Hirsch Ballin van Justitie.

De rechter krijgt voortaan de mogelijkheid om buurten 'lucht te geven' door overlastgevers buurtverboden op te leggen. Rechters moeten vaker dergelijke voorwaarden opleggen om overlast structureel te stoppen. Dat bepleitte SP-Kamerlid Jan de Wit begin november in de Tweede Kamer bij de behandeling van de Justitiebegroting: “Overlastgevers kunnen na hun straf vaak weer direct verder gaan met hetzelfde gedrag. Dat moet voorkomen worden door die mensen een gebiedsverbod geven, zoals ook gebeurt met stalkers.” Het kabinet gaat nu met dit voorstel aan de slag.

“Veel mensen voelen zich onveilig omdat de hele dag een dealer op de hoek staat,” stelt De Wit. “De rechter kan bijvoorbeeld bepalen dat de dealer zich twee jaar lang 'niet zonder redelijk doel mag ophouden' in de bewuste buurt. Doet hij dit toch, dan gaat hij opnieuw achter de tralies.”

De SP denkt dat de maatregel ook veel politiecapaciteit kan schelen. “Wanneer de politie weet dat deze persoon een buurt- of hangverbod heeft, kan hij veel sneller van straat worden geplukt. De politie hoeft dan niet te wachten tot ze bewijs hebben dat hij weer dealt.”

De maatregel moet vooral gebruikt worden om drugsdealers en probleemjongeren aan te pakken, maar kan ook worden ingezet tegen pooiers.

Minister Hirsch Ballin gaat de komende weken met de politie en het OM in gesprek over de verdere uitwerking van het wetsvoorstel.