nieuws

SP-senator Elzinga: 'Het moet gaan over banen en bescherming van inkomens'

Donderdag legt een algemene staking Frankrijk compleet plat. Ook in Duitsland vinden grote vakbondsacties plaats. En de bevolking van IJsland joeg deze week zijn regering weg, nadat die totaal gefaald had in de aanpak van de financiële crisis en daarmee het land aan de afgrond bracht. Na maanden van verbazing en verontwaardiging over de omvang van de kapitalistische chaos, lijken vakbonden en progressieve krachten het nu tijd te vinden om terug te slaan. Na de banken moeten nu de banen gered worden, klinkt het in veel Europese landen.

In een spoeddebat in de Raad van Europa in Straatsburg wees SP-senator Tuur Elzinga namens de fractie van Verenigd Links vandaag op de snelle omslag in het denken over de crisis. Niet alleen vakbonden maar ook politieke partijen lijken zich te realiseren hoezeer het neoliberale kapitalisme faalt. Elzinga: "Wat ik vier maanden geleden hier in deze assemblee zei, werd door velen als radicaal-linkse praat gezien. Nu lijkt het gemeengoed geworden voor politieke partijen van links tot rechts. Veranderingen gaan soms snel en dat verwelkom ik!"

De assemblee besprak de gevolgen van de financiële crisis en constateerde dat de rechten van werknemers en burgers ernstig onder druk staan en bescherming verdienen. De rapporteur van de assemblee, Kimmo Sasi (Finland), legde een rapport voor vol ernstige verwijten aan de financiële sector, het toezicht en de regeringen die het allemaal lieten gebeuren. Elzinga complimenteerde de als zeer neoliberaal bekendstaande rapporteur voor de wending in zijn opvattingen. Hij nodigde hem uit om zijn nieuwe inzichten kracht bij te zetten door mee te doen aan een grote vakbonds-manifestatie later op de dag in Straatsburg. Daartoe bood Elzinga de ietwat beduusde Fin een vakbondsshirt aan.

Tuur Elzinga (l) en Kimmo Sasi

De algemene staking in Frankrijk is uniek omdat voor het eerst in 30 jaar alle vakbonden zich in een zelfde actie verenigd hebben. Het indrukwekkende resultaat daarvan is vandaag in heel Frankrijk te zien. Elzinga: "Het is de hoogste tijd om pal te gaan staan voor het beschermen van banen, sociale regelingen en de publieke sector. Tot nu toe zijn regeringen in Europa vooral druk met het redden van banken. Nu moet het gaan over banen en bescherming van inkomens. En hoe kan je daar beter aandacht voor vragen dan door grote acties zoals vandaag in Frankrijk en Duitsland?"