nieuws

SP lanceert actie ‘Essent verkopen? Ze zijn nuts!’

De SP start maandag met een actie tegen de verkoop van energiebedrijf Essent aan de Duitse energiegigant RWE. Fractievoorzitter Agnes Kant zal om vijf voor twaalf voor het hoofdkantoor van Essent in Den Bosch het energiebedrijf officieel tot publiek bezit verklaren. Op www.zezijnnuts.nl kunnen mensen hun proteststem laten horen. Kant: “Een meerderheid van de Tweede Kamer en het kabinet zijn niet van plan om ook maar één vinger uit te steken om de uitverkoop van onze energievoorziening te voorkomen. Daarom roepen wij iedereen op om mee te protesteren en hiermee de druk op de verschillende provincies en gemeenten op te voeren.”

De SP wil de privatisering van Essent voorkomen, omdat het niet in het belang is van de energiegebruikers. Kant: “Energie is een basisvoorziening, net als drinkwater en riolering. Als de stroom uitvalt ligt heel Nederland plat. Zoiets belangrijks moeten we niet aan de vrije markt overlaten. Commerciële partijen denken aan winst en aandeelhoudersbelang en hechten minder waarde aan duurzame energieproductie. Dat is onverenigbaar met het publieke belang van de energievoorziening.”

Slechts 9 procent van de Nederlanders denkt dat de energiegebruiker beter zal worden van de verkoop van de aandelen. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO dat het bureau afgelopen najaar uitvoerde in opdracht van de SP. Bij PvdA- en CDA-stemmers is het aantal tegenstanders van de aandelenverkoop het grootst, respectievelijk 67 en 59 procent. Maar zelfs onder de mensen die in 2006 op de VVD stemden, zijn er meer tegen de verkoop dan voor. Volgens Kant is het weliswaar vijf voor twaalf, maar nog niet te laat: “Een definitief verkoopbesluit wordt pas over enkele maanden genomen door de gemeenteraden en provinciale staten. Het is dus tijd om de druk flink op te voeren.”

De SP zal campagne voeren middels flyers, kaarten en radiospots. Op internet kunnen mensen hun proteststem laten horen middels de site www.zezijnnuts.nl