nieuws

Snel succes Poppe: spreekverbod militairen alweer van de baan

Het spreekverbod voor defensiepersoneel voor een discussieavond van het NRC over Urzugan dat dinsdag door defensie werd afgekondigd is alweer ingetrokken. SP-Tweede Kamerlid Remi Poppe sprak zodra het bekend werd staatssecretaris De Vries hier meteen op aan. De vragen waren nog niet de deur uit of het spreekverbod werd alweer teruggedraaid. Poppe: “Zo snel heb ik nog nooit een succes gehaald voor de manschappen.”

In een interne e-mail van het Ministerie van Defensie werden commandanten opgeroepen om te zorgen dat er geen militairen naar de discussieavond zouden gaan. Poppe: “Militairen kun je zo’n verbod helemaal niet opleggen, dat zou hun burgerrechten aantasten. Militairen mogen zeggen wat ze willen of ze nu in uniform rondlopen of in spijkerbroek. Ik vind het een kwalijke zaak dat vanuit Defensie zulke e-mails worden verstuurd. In feite geeft Defensie hiermee aan dat ze haar eigen personeelsleden niet vertrouwt en het voorkomen van eventuele imagoschade belangrijker is.”

Defensie heeft inmiddels laten weten dat het allemaal op een misverstand berust. Volgens het ministerie lag de fout bij een “iets te enthousiaste” medewerker van de afdeling voorlichting. Poppe: “Dit werkt zo natuurlijk niet, nu krijgt een ambtenaar de schuld. De staatssecretaris is verantwoordelijk en daar hem ik hem op gewezen.” Naar de mening van SP-Kamerlid Remi Poppe werden er wel degelijk mensen afgehouden om naar de discussieavond te gaan. “Maar goed, dit is nu snel teruggedraaid en daar ben ik blij om. Ik hoop op een goede stevige discussie aanstaande maandag, met militairen!”

Betrokken SP'ers